Homepage   Proloog   Archief Weblog   Artsen zonder Grenzen 
 Afghanistan   Afghanistan 

   
 

15-06-2005

Okee....
Gisteren was het een jaar terug dat we Pim in Hem hebben begraven. Ik werd gisteren ook gebeld door AZG dat eindelijk de hoofdverdachten zijn gearresteerd... hieronder het (in het engels vertaalde) artikel in de waalse krant Le Soir. Ik hoop meneer Yakub Khan ooit nog eens in de ogen te kijken....
Lees verder...

Geschreven door rik @ 12:09 -

20-05-2005

Het is bijna een jaar geleden
Het is bijna een jaar geleden, dat Pim en de vier anderen net op de verkeerde plaats/tijd waren.... Eigenlijk tijd om het verhaal maar eens af te sluiten en de schouders er weer onder te zetten. Maar dan krijg je ineens weer een paar mailtjes die het zout weer in de wond wrijven. Misschien dat de vader van Hélène nog iets bereikt bij de Afghaanse president?….
We gaan het 2 juni maar eens flink op een zuipen zetten….
Rik

Een ANP bericht….

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2005

Het onderzoek naar de dood van vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan, die in juni vorig jaar zijn afgemaakt in hun busje, ligt helemaal stil. Onder de slachtoffers bevond zich de Nederlander Pim Kwint.
Volgens de hulporganisatie zit de hoofdverdachte, een lokale politiechef in de provincie Baghdiz, zelfs weer terug op zijn post.
Artsen zonder Grenzen deed dinsdag een oproep aan de Afghaanse president Karzai, op bezoek in Straatsburg en Brussel, om het onderzoek voort te zetten. Directeur Operaties Kenny Gluck zei 'verbijsterd, boos en gefrusteerd' te zijn dat de voornaamste verdachte, die maanden geschorst is geweest, weer vrij man is.
"Het feit dat de hoofdverdachte van de moord opnieuw zijn functie in een politiekorps laten uitvoeren, lijkt erop te wijzen dat moordenaars van hulpverleners in Afghanistan vrijuit gaan.
Het gebrek aan actie van de Afghaanse regering is daarom ook een bedreiging voor de humanitaire hulp aan de Afghaanse bevolking", aldus Gorik Ooms, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen.
De hulporganisatie besloot kort na de aanslag zich terug te trekken uit Afghanistan, na daar vijfentwintig jaar te hebben gezeten. De aanslag werd opgeëist door de Taliban, de voormalige machthebbers in het land.

Pim Kwint
De Nederlander Pim Kwint zat in een auto met vier andere hulpverleners toen deze door vermoedelijk twee schutters onder vuur werd genomen. Dit gebeurde bij het dorp Khair Khana, in het noordwesten van Afghanistan, ongeveer 500 kilometer van Kabul.
Na zijn oorspronkelijke missie, die ongeveer 10 maanden duurde, keerde Kwint naar Nederland terug. Na een periode van twee weken thuis te zijn geweest, besloot hij voor 2 maanden terug te keren naar zijn humanitaire hulppost. Dit om zijn werkzaamheden over kunnen te dragen aan nieuwe medewerkers.
Een week voordat hij daarmee klaar was en hij definitief terug zou keren naar Nederland werd hij vermoord.

Bronnen: ANP, Kwint’s weblog (dat wordt dus nog steeds gelezen….. Rik)
Lees verder...

Geschreven door george @ 20:01 -

12-02-2005

Monument voor Pim
Het is nu ruim een half jaar geleden na de dood van Pim, er is veel gebeurd ondertussen, maar het gemis blijft. Iedereen is er momenteel op zijn eigen manier mee bezig, en ik kan je vertellen dat het leven er niet makkelijker op geworden is.
Op bezoek in Duitsland hoorde ik dat er in Afghanistan twee monumenten zijn opgericht voor de vijf mensen die toen zijn vermoord. Één op de plek waar het gebeurde, en een plaquette in een muur van een Brits kerkhof ergens in Kabul. Het is triest en ontroerend tegelijk om te zien hoe daar Afghaanse mannen (die Pim nooit gekend hebben, en waarschijnlijk ook niets van zijn werk weten) daar met de hand de namen van de slachtoffers zitten uit te beitelen en zwart te verven. Hoe lang dat monument op het plaats delict zal staan zullen we wel nooit weten, maar het is een mooi gebaar.
Hierbij een paar plaatjes van het monument dat op de plek van de moord geplaatst is (dat witte in twee talen) zo weten we dan ook hoe je “Pim” schrijft in de lokale taal daar (whatever ze ook spreken).
Dat Britse kerkhof ziet er ook zo mooi uit, in 2002 nog gerestaureerd door Britse troepen. De witte verf op de muur rond de plaquette is ook helemaal niet uitgelopen hahaha. Tis me wat. Ik vind het erg dat ik het nooit met eigen ogen zal kunnen zien. Hier thuis probeer ik me overeind te houden, met wisselend succes.
Ik wil deze weblog misschien gaandeweg gebruiken om nog wat verhalen over Pim te publiceren, te beginnen met de praatjes die zijn gehouden op zijn begrafenis.
Tot dan!

making off the monument

Badghis monument engels

Badghis monument farsi met pims naam als tweede van boven

British cemetery

gedenkplaat Britisch cemetery

 overzicht gedenkplaat Britisch cemetery

Geschreven door rik @ 15:58 -

10-06-2004

Afscheid

Pim is thuis, alwaar geen bezoek.

Op maandag 14 juni om 11.00 uur is er een
herdenkingsbijeenkomst in de Oosterkerk,
Grote Oost 60 te Hoorn,
met aansluitend gelegenheid tot condoleren
en het nemen van afscheid.

Daarna zal Pim om 15.30 uur worden begraven
op de begraafplaats aan de Schoolstraat in Hem.

Geschreven door mariska @ 19:15 -

03-06-2004

Einde Missie (2)
pim-in-the-snow-small (15k image)
Tot onze grote ontzetting bereikte ons op 2 juni j.l. het bericht dat Pim Kwint is omgekomen bij een aanslag in het dorp Khair Khana, in het noordwesten van Afghanistan, ongeveer 500 kilometer van Kabul. Pim zat in een auto met vier andere hulpverleners toen deze door vermoedelijk twee schutters onder vuur werd genomen.

Na zijn oorspronkelijke missie, die ongeveer 10 maanden heeft geduurd, keerde Pim aanvankelijk op 7 april terug in Nederland. Na een periode van twee weken thuis te zijn geweest had hij besloten voor 2 maanden terug te keren naar zijn humanitaire hulppost om zijn werkzaamheden over kunnen te dragen aan nieuwe medewerkers.

Een week voordat hij terug zou komen werd de auto van Artsen zonder Grenzen, waarin naast Pim vier andere hulpverleners van AzG zaten in een hinderlaag onder vuur genomen. Pim heeft deze aanval niet overleefd.

Wij danken iedereen voor hun medeleven.

Reacties aan de nabestaanden kunt u onder dit bericht achterlaten. Indien er meer nieuws beschikbaar komt zal hiervan in dit weblog bericht worden gedaan.

Mariska, Hoorn
Rik, Marlien, Reinier en Tony, Hoorn
Sacco, Adri, Baldi, Reina, Hoorn
Zoë, Richard, Thomas, Amsterdam

Links:


From: Adam Nyhan

Hi guys - I was really sad to hear about Pim and to read his brother's email. I just sent this "Obituary" to a few of my friends. What a terrible story and I was at least thankful that he was apparently killed instantly and not beheaded like Nick Berg.


  Hey guys. I don't know if you caught this story - on Wednesday, Taliban members killed 5 aid workers with Doctors Without Borders. (MSF). They used guns and a grenade to kill them as they were riding in a vehicle that bore the group's logo, and a supposed Taliban spokesman claimed they were targeted because they were serving America's interests. MSF has now pulled its people out of Afghanistan to regroup.

  My mother just learned from our cousins in Holland that one of the MSF workers, Willem "Pim" Kwint, was actually a distant cousin of ours. He was apparently 40 years old, and had put his business in Holland on hold for a while to volunteer to help out MSF in giving medical care to Afghans. His family and girlfriend were expecting him back in 2 weeks.

  I never knew Pim because he was 40 and lived in Holland and was a pretty distant relative. But I know he's not going to get the kind of recognition over here that Pat Tillman did. I'm sure Pat Tillman was a nice guy and I'm sorry he was killed, but I don't think his death was any more "tragic" or "heroic" than that of any of the other women or men who have gotten slaughtered in the name of Bush's psychotic- religious- I'll- bomb- them- because- I- have- a- personal- hotline- to- the- Almighty crusade in the Middle East. But I know that Pim Kwint was not American and was not a famous football player, which means that our President won't be honoring him publicly anytime soon. And I know that the Taliban who killed him and his 4 MSF companions are too far beyond sanity and humanity to consider what they've done. So I thought I would.

  Pim, thanks for doing what you could. I'm sorry you were killed, and I hope it was over quickly. I doubt I would have had the courage to leave a girlfriend, a family and comfortable job and go try to help sick people in a country full of Taliban trying to kill me. I'd like to think I would have, but when it comes right down to it, I really doubt I would have done what you did. Thanks to you, and to Helene de Bier, Egil Tynaes, Fasil Ahmad, and Bismillah. It may be too much to hope that the people who killed you are ever "brought to justice," whatever that might mean, but I wanted a few of my friends to hear your names and know what you did. Rest in peace.

  Some stories on this incident are at Washington Post and Guardian. The MSF Obituary is at MSF.

Geschreven door mariska @ 20:57 -

14-04-2004

Einde Missie
Woensdag 7 april ben ik weer op Schiphol aangekomen. Uiteindelijk heeft mijn missie 10 maanden geduurd. Ik kan terugkijken op een heel bijzondere periode waar ik enorm veel van heb geleerd. En nu weer terug naar een leven in Nederland. Nu na een week zit ik nog volop in de wenfase. Het is net alsof mijn lichaam al is geland maar dat mijn geest er nog niet is. Maar tot nu toe valt het gezien alle veranderingen eigenlijk ook wel mee. En het is natuurlijk fijn om na zo’n periode je vrienden en familie weer te zien!
Ik wil iedereen heel erg bedanken voor jullie steun en support in de afgelopen maanden. Dank zij al jullie reacties en mailtjes heb ik toch het gevoel gehad er gewoon bij te horen. Dat maakte deze missie een stuk eenvoudiger.
En mocht je het ooit eens in je hoofd halen om ook een missie te gaan doen en wil je meer weten hoe het is en wat er in je leven kan veranderen? Schroom dan niet om het me te vragen.

Allemaal bedankt!

Geschreven door pim @ 21:13 -

21-02-2004

De tijd vliegt
Het einde van mijn missie komt nu ineens wel heel dichtbij. Feitelijk nog maar een paar weken. En er valt nog van alles te regelen. Wel een wat ongelukkige timing maar de komende maand handige we de twee BHU's in Regi en Chartaq over aan BRAC, de NGO uit Bangladesh. Verder voeren we nieuwe salarisschalen en staffregulations in en zijn we bezig met de voorbereidingen om de base Qala-I-Naw naar Khairkhane te verplaatsen. Jammer genoeg nog steeds geen zicht op een eventuele opvolger. Dat is wel wat zorgwekkend. Afgelopen week was weer een nuttig weekje. Zo zijn er nu 40 TB-patiënten begonnen met het slikken van hun medicijnen. Toch wel weer een mijlpaal.
Lees verder...

Geschreven door pim @ 15:29 -

15-02-2004

Vrolijke TB-patiënten en Meningitis verdriet
Ook deze week vloog weer voorbij. Eerst naar Khairkhane waar we begonnen zijn om patiënten die van TB worden verdacht naar Qala-I-Naw te sturen voor een röntgenfoto. Een geweldig evenement. We noemden het al Jo's Happy Tours. Jo is onze TB-nurse en zij heeft de patiënten geselecteerd. Al met al ging het om een man of twintig waarbij, als het om een vrouw ging ook haar Maharam mee moest.
Lees verder...

Geschreven door pim @ 18:18 -

06-02-2004

Bestuurlijke veranderingen
Ik kan me haast niet herinneren wanneer ik voor het laatst een stukje voor op het weblog heb geschreven. Het moet dus al akelig lang geleden zijn. En er is in die tussentijd zoveel gebeurd dat ik eigenlijk niet goed weet waar te beginnen of waarover te vertellen. In ieder geval geen narigheid waar we ons echte zorgen over hoeven te maken. De afgelopen weken waren we namelijk een beetje ongerust over het feit dat the Governor van Badghis zou worden vervangen door iemand die is aangewezen door de centrale regering (Karzai). Dat betekent dat de oude Governor zijn biezen moet gaan pakken. Voor ons was niet helemaal duidelijk of dit tot onrust in de provincie kan leiden en daardoor volgen we deze ontwikkelingen op de voet. Inmiddels is de nieuwe Governor in Qala-I-Naw gearriveerd en ziet het er naar uit dat iedereen tevreden is en dat de bestuurlijke vernieuwing door de bevolking wordt geaccepteerd. De oude Governor krijgt een hoge functie in Kabul en dus lijkt iedereen tevreden.
Lees verder...

Geschreven door pim @ 22:20 -

26-01-2004

Strubbelingen in Qala-I-Naw
Momenteel begint het weer wat onrustig te worden. Door het toenemende aantal overvallen op auto's kunnen we niet meer over de weg naar Herat. We kunnen dus nu uitsluitend nog per vliegtuig vertrekken. Gelukkig is de veiligheid in de provincie nog wel acceptabel. Hierdoor is er nog geen probleem om naar de BHU's te gaan. Maar ook in Qala-I-Naw is het nu wat instabiel. Afgelopen week was er een conflict tussen de Governor van Badghis en de Commander of border forces. De Commander wil namelijk meeprofiteren van winsten uit het transport departement. Nu begint men hier meestal eerst te schieten alvorens er wordt gepraat. Gelukkig vielen er geen gewonden en zijn alle partijen weer tevreden. Maar het blijft dus uitkijken.
Lees verder...

Geschreven door pim @ 17:57 -

[Archief]